Ce este dwm.exe, si de ce este rulat de windows? : Procese Windows

1
2

Va-ti uitat vreodata in Task Manager si va-ti  mirat ce cauta procesul dwm.exe acolo si daca il pot opri, atunci ai ajuns unde trebuie. Acest proces Desktop Window Manager (dwm.exe) este parte din window manager care se ocupa cu efectele in Windows Vista, cum ar fi: Transparent Window, live taskbar thumbnails, Flip3D switcher care poate fi dezactivat sau poate fi inlocuit cu Switcher.

windows 7

Ce se intampla in Windows Vista daca facem modificari (adaugam efecte) ferestei de Windows, acesta din urma se v-a salva intr-o anumita locatie in memorie. Windows-ul la randul lui v-a crea un “compozit” cu toate modificarile facute la toate ferestrele de Windows inainte de a fi transmise catre monitor. Deoarece Windows Vista tine legatura cu fiercare continut al fiecarei ferestre.

Beneficiul oferit de aceasta abordare este ca, Windows Vista v-a folosi resursele placii de video pentru a optimiza resursele sistemului, atunci cand folosim efecte pentru ferestrele de Windows.

Cate resurse necesita?

Daca deschideti Task Manager, veti observa procesul dwm.exe in lista, deobicei necesita intre 40-50 MB din memoria calculatorului meu.

Acest proces dmw.exe poate sa ocupe mai multa memorie, totul datorandu-se numarului de ferestre Windows deschise, deoarece fiecare fereastra Windows necesita un buffer de memorie sa salveze continutul ferestrei. Cu cat aveti mai multe ferestre Windows deschise cu atat dwm.exe v-a ocupa mai multa memorie.

Trecerea la modul Windows Vista Basic opreste aceast proces?

Raspunsul este nu, trecerea la modul Windows Vista Basic nu v-a opri acest proces, dar v-a reduce considerabil ocuparea memorie.

proces dwn.exe

Cum putem trece la modul Windows Vista Basic? Apasand click dreapta de pe desktop, alegeti Personaliza, si dupa care Windows Color and Appearance:

Apasati pe Classic Appearance:

Dupa care alegeti Windows Vista Basic si click pe butonul Apply:

Nota: Nu recomand sa treceti la tema Basic, doar v-am aratat cum se face.

Cum oprim dwm.exe?

Nota: Nu recomand oprirea acestui proces, doar in cazul in care va jucati si aveti nevoie de mai multa memorie libera.

Singura metoda de a scapa de acest proces, este de a opri serviciul necesar procesului dwm.exe. Deschideti Services din Control Panel sau din start menu,  dupa care cautati serviciul “Desktop Window  Manager Session Manager”  din lista. Dupa care apasati butonul de stop.

Note: Trebuie sa fi-ti in modul Basic sa puteti da stop.

Pentru al dezactiva permanent procesul, apasati dublu click si selectati Disabled de la “Startup type”.

Daca doriti sa dezactivati din comenzi acest proces, treceti in modul administrator si tastati in command prompt urmatoarele linii de comanda:

Stop Service                                              net stop uxsms

Start Service                                             net stop uxsms

Disable Service                                        sc config uxsms start=disabled

Enable Service                                         scconfig uxsms start=auto


1 COMMENT

 1. Va multumesc pentru timpul acordat aceste explicatii detaliate ca sa nu zic pe intelesu prostilor .. eu credeam ca sunt drone sau ceva botii de flood pentru undernet ….
  mi la gasit antivirusul.. defapt a gasit un troian…in dwm si pe monitor…. am oprit .. aceasta aplicatie din Task Manager .. si.. eram pe canalul care era specificat in fisierul text al botului respectiv , caci aveam unul sau poate doi …
  i-am modificat sa ii fac sa asculte de mine daca tot sunt in pc la mine si sa se logheze singuri… pentru a nu arata ip-ul…. sa nu imi i-au flood. Ideea este ca .. la facut inactiv antivirusul..dar dupa restart mi sa cerut sa instalez un drive.
  Cu alte cuvinte am instalat driver-ul cerut de pc-ul meu, si m-am uitat la procese.. acel dwm.exe rula..si ocupa memorie destul de multa..eu am multe ferestre deschise. Uneori nu mai misca nimic. Se blocheaza si dau restart de la unitate.
  Inca o dat ams ms … eu ma joc par online .. pe un joc .. de pe pagina de explorer joc.
  Multumesc inca o data pentru detaliile ireprosabile , profesioniste pe intelesul tuturor!
  Acum il astept pe cel care i-a dat pe torent contel la nepotul meu … si-a luat conter S. fara sa ma intrebe si in arhiva era si …drona respectiva. Dupa cum spune-am il astept , am luat legatura cu el.. si astept acum sa imi de-a arhiva sa o modific. Eu tin deschis pc-ul meu deschis non-stop … asa a fost mereu…
  Nu va mai plictisesc dar m-am bucurat ca mi-ati dat aici raspunsul meu la intrebarea pe google ce este un dwm ;))
  bye bye

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here